Dell Inspiron 3521 15 review

автор: М. Чучуков

Ревю на Dell Inspiron 15 (3521)

универсален лаптоп на достъпна цена

 

Dell Inspiron 3521
Dell Inspiron 3521


   В поредното ни ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на Dell Inspiron 3521 - сравнително евтин лаптоп с универсално предназначение. Като цяло отзивите за бюджетния клас лаптопи на Dell са положителни, така че можем да се надяваме на добро представяне от страна на модела 3521, включен в най-популярната серия лаптопи на компанията - Inspiron. Да видим, как са се справили Dell този път...


   И така, Inspiron 15 се позиционира в по-ниския ценови клас (ревюта на лаптопи от по-високите серии на Dell ще намерите в съдържанието на блога), но, естествено е желанието човек да получи възможно най-доброто срещу парите си. От друга страна, трябва да бъдем реалисти - не бива да очакваме върховно качество и производителност от един евтин ноутбук. Най-важното е той да има приемливо съотношение цена-качество, като някои дребни недостатъци неизбежно трябва да бъдат приети - няма как.  

   Дизайн на Dell Inspiron 3521. Първи впечатления
   Лаптопът изглежда на пръв поглед достатъчно семпло, без жалки опити да се привлече вниманието на потребителите с някакви кресливи (и ненужни) елементи. Определено обаче не можем да наречем дизайна на Inspiron 3521 скучен или безличен. Дизайнерите на Dell са намерили добър изход, като са украсили ноутбука с с релефна текстура. Капакът е покрит с множество симетрично разположени вдлъбнати и изпъкнали триъгълници. Те освежават външния вид на лаптопа, като същевременно спомагат за това той да не се изплъзва от ръцете. Качеството на пластмасата (черна на цвят) е на приемливо ниво. В интерес на истината, капакът би могъл да бъде малко по-здрав - при по-силен натиск е възможно да чуете леко скърцане. Пространството около клавиатурата е покрито със същата релефна текстура, която е много приятна на допир, но отново - не може да се каже, че е супер здрава. Няма как - по-доброто качество се предлага на значително по-висока цена. Рамката около екрана е от леко грапава матова пластмаса, която има добра устойчивост срещу замърсяване и появата на отпечатъци от пръсти. Екранът обаче е гланцов - визуално се придава по-голяма наситеност на цветовете, но за сметка на това са неизбежни неприятните отблясъци и отражения при по-силна дневна или изкуствена светлина. Лаптопът е достатъчно компактен, въпреки че като тегло и дебелина отстъпва на представения в миналото ревю ултрабук Dell Inspiron 5423.
     
   Технически характеристики на Dell Inspiron 3521
   Процесор: Intel Core i3-3217U 1.8 GHz, 3 MB Cache 
   Памет: 6 GB DDR3 1600 MHz
   Твърд диск: 750 GB Sata 5400 rpm
   Дисплей: 15.6 инча (~39.6 см), LED подсветка, гланц, 1366x768 пиксела
   Видеокарта: Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) + AMD Radeon HD 7670M с 1 GB DDR3 собствена памет
   Оптично устройство: CD/DVD четящо и записващо устройство
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11 a/b/g/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100 Mbps RJ-45
   Конектори: HDMI, 3x USB 2.0, 1x USB 3.0,
   четец за карти памет
   Батерия: 4-клетъчна 440W/HR LI-ION, средна издръжливост - около 3.5-4 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1.0 MP
   Тегло: 2.3 кг
   ОС: Linux

   Разглежданият днес Dell Inspiron 15 разполага, общо взето, със стандартния набор конектори. Наличното DVD устройство сигурно ще бъде от полза на някои потребители. Разочарова донякъде мрежовата карта с тези мизерни 100 Mbps. Процесорът на тази конкретна модификация е Intel Core i3-3217U. Той предлага нелоша производителност, съчетана с висока икономичност, позволяваща по-продължително време за работа в автономен режим. За съжаление не се поддържа Turbo Boost, така че тактовата честота си остава номиналната от 1.8 GHz. За сметка на това процесорът обработва до 4 потока данни едновременно. За тези потребители, които имат нужда от повече мощ, се предлагат и конфигурации с i5 и i7 процесори, но те са на по-висока цена. Вградената карта Intel HD Graphics 4000 дори сама по себе си не е лош вариант - отдавна се е доказала като практично решение с прилична производителност. Освен нея обаче, лаптопът разполага допълнително и с AMD Radeon HD 7670M, която влиза в действие при по-тежките игри и ресурсоемки приложения. В интерес на истината, тя е бюджетно решение - позволява да се подкарат на лаптопа повечето от актуалните игри, но ако изберете максимални настройки - очаквайте забележимо по-ниски стойности на фреймрейта. Наличната 4-клетъчна батерия също не е върха на сладоледа, но в съчетание конкретно с този процесор (Intel Core i3-3217U) ще ви позволи да набирате текст и да сърфирате в Интернет поне 4 часа. Особено добро впечатление при този модел на Dell прави ефективната система за охлаждане. Дори при сериозно натоварване корпусът не се нагрява особено - максималната регистрирана температура не превишава 30-32 °C. Процесорът и видеокартата съответно са в пълна безопасност при отчетената максимална температура от 65 °C.
  

   Отзиви за Dell Inspiron 3521, предимства и недостатъци, цена

   Отзивите за тази конкретна конфигурация на Dell 3521 са предимно положителни. Потребителите, които вече са го купили, са на мнение, че моделът е успешен и си заслужава цената. Естествено, всеки има право на своето субективно мнение. Все пак мисля, че необоснованото оплюване (от страна на хора, които са на мнение, че "Dell не струва по принцип"), не си заслужава да бъде коментирано.
   Предимства: Сред предимствата на 3521 следва да отбележим енергоспестяващия процесор, приличното време за работа в автономен режим, ефективното охлаждане, практичния и достатъчно симпатичен дизайн.
   Недостатъци: Има какво да се желае от качеството на пластмасата, но за тези пари - толкова. Всичко останало е в рамките на очакваното за един лаптоп от този клас. С други думи - можем да кажем, че Dell Inspiron 15 няма сериозни недостатъци, които да са от критично значение.
   Цената на Dell Inspiron 3521 зависи от конкретната модификация, която решите да купите. Базовата конфигурация, с най-скромни възможности (процесор Intel Pentium 2117U, само с вградена видеокарта) струва около 720-730 лв. Сериозната машина с i7-3517U 1.9 GHz up to 3 GHz Turbo, 240 GB SSD и AMD Radeon HD 8730M 2 GB се предлага на цена около 1650 лв.   
  
   Заключение
   Dell Inspiron 3521 е нелош бюджетен лаптоп. Наистина може да бъде определен като "универсален". Можете да го използвате за всичко. Но - по малко. Inspiron 15 не е нито типичен геймърски лаптоп, нито е предназначен за графични дизайнери. За сметка на това е достатъчно евтин, а качеството е на адекватно ниво. Ще ви свърши работа, стига да не сте твърде взискателни и да имате реалистичен поглед върху нещата. Разбира се - чувствайте се свободни да прегледате и другите актуални предложения - в момента са на разположение много интересни модели лаптопи, а не е изключено да си харесате и купите някой модерен ултрабук на прилична цена.