Dell Inspiron 5423 14z UltraBook review

автор: М. Чучуков

Ревю на лаптоп Dell Inspiron 5423

ултрабук от среден клас, предназначен за широк кръг потребители



Dell Inspiron 5423


   В днешното ревю ще представим ултрабука Inspiron 5423, познат още и като Dell 14z. Моделите на известната американска компания се славят със своя добър баланс между цена и качество. Точно поради тази причина лаптопите на Dell се радват на добри продажби и неизменен успех сред потребителите. Разбира се, всяко правило си има и изключения и не всеки модел се оказва сполучлив. Особено строги са изискванията към един модерен ултрабук, тъй като той трябва да отговаря на точно определени стандарти. И така, нека видим - какви са предимствата и недостатъците на Dell Inspiron 5423...


   Преди около половин година разгледахме качествата на имиджовия ултрабук XPS 14. Въпреки че изглежда много стилно и има своите безспорни достойнства, този модел не е лишен и от някои недостатъци. При това цената му е достатъчно висока - определено този лаптоп не е по джоба на всеки. Явно компанията е решила да започне производството на по-достъпни за масовия потребител модели. Резултатът е пред нас - Dell Inspiron 14z, семпъл ултрабук от среден клас, без излишни екстри и съответно - на умерена цена.

 

   Дизайн на Dell Inspiron 5423. Първи впечатления

   Външният вид на този ноутбук изглежда приятно за окото. Дизайнът на корпуса се отличава с плавни, меки линии, ъглите са заоблени, накратко - симпатичен модел, който би трябвало да се хареса и на дамите. Същевременно строгата сива разцветка внася баланс и придава достатъчно "мъжествен" вид на Dell 14z. Определено можем да кажем, че този ултрабук не е сред най-тънките предложения на пазара, но това има и своите предимства. Това не може да се каже обаче за екрана. По традиция Dell, подобно на всички останали производители на лаптопи, проявява наклонност за пестеливост именно за сметка на дисплея. Скромна 14 инчова TN матрица с разделителна способност 1366x768 пиксела, производство на AU Optronics, с характерните недостатъци - стеснени ъгли на видимост и не много точно цветопредаване. За да се замаже положението и да се придаде визуално по-голяма наситеност на цветовете, инженерите са взели решение да снабдят екрана с гланцово покритие. Това обаче е нож с две остриета - при по-силна слънчева или изкуствена светлина са неизбежни отблясъците и отраженията, които по никакъв начин не допринасят за комфорта по време на работа.
   Също така и клавиатурата буди известно недоумение. Тя наподобява на тези, които се използват при сериите HP Pavilion и Lenovo IdeaPad, но незнайно защо от двете страни е оставено твърде много свободно място, което би могло да се използва и по-рационално. Е, поне има отделен цифров блок. Клавишите са островен тип, тук особени забележки нямаме - всичко е в рамките на очакваното за един ултрабук от среден клас. Сензорният панел е достатъчно голям, снабден е и с два отделни бутона. Между другото, Dell е сред малкото компании, които продължават да използват подобен тачпад. Наличието на отделни бутони не е лошо нещо, но Dell можеха да обърнат повече внимание на сензорния панел, който е малко своенравен и не винаги реагира адекватно.
   Използваните материали и качеството на сглобката при 14z са на приемливо ниво, въпреки че не е изключено да попаднете и на бройка, при която при натиск върху корпуса може да се чуе леко скърцане. Нищо критично, впрочем. Прави добро впечатление наличието на защитни капачета на портовете - дреболия, но все пак показва някаква загриженост. Разбира се, за разлика от Precision M6600 (наистина - лаптоп "тежка категория"), Inspiron 5423 не покрива някакви строги военни стандарти за защита от прах или влага, но, както вече отбелязахме, това е лаптоп от среден клас. Не може да искаме твърде много. Е - можем, но на тази цена няма да го получим :).
     

   Технически характеристики на Dell Inspiron 5423

   Процесор: Intel Core i5-3317U 1.7 - 2.6 GHz, 3 MB Cache 
   Памет: 6 GB DDR3 1600 MHz
   Твърд диск: 32 GB SSD + 500 GB 5400 rpm
   Дисплей: 14 инча (~35.56 см), LED подсветка, гланц, 1366x768 пиксела
   Видеокарта: Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) + AMD Radeon HD 7570M с 1 GB DDR3 собствена памет
   Оптично устройство: CD/DVD четящо и записващо устройство
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11 a/b/g/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps RJ-45
   Конектори: HDMI, 2xUSB 3.0,
   8 в 1 четец за карти памет
   Батерия: 6-клетъчна 44W/HR LI-ION, средна издръжливост - около 4 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1.0 MP + mic
   Тегло: 1.92 кг
   ОС: Microsotf Windows 7 Home Premium (64-битова)

   Тази конкретна модификация на Inspiron 14z е снабдена с един от най-разпространените при мобилните компютри процесори - Intel Core i5-3317U, но е възможно да попаднете и на конфигурация с Intel Core i7-3517U или Core i3-2367M.
Най-балансиран обаче е именно средният вариант. Процесорът е способен да повиши тактовата си честота до 2.6 GHz (Turbo Boost 2.0), а технологията HyperThreading позволява да се извършват изчисления едновременно в 4 потока, както това би направил един четириядрен процесор. Накратко, за благото на потребителя работи дългогодишният опит на инженерите от Intel. Качествата на вградената графична карта също са добре познати на повечето потребители, запознати с лаптопите. Както се казва - класика в жанра. Интересното е, че благодарение на малко по-обемистия корпус на този ултрабук, Dell са успяли да го снабдят и с външна видеокарта - AMD Radeon HD 7570M. Това, разбира се, е бюджетен вариант, но без съмнение ще е от полза при игрите и ще се отрази положително на качеството на графиката. Има дори и DVD устройство. Да се чуди човек - как ги събират всички тези чаркове в толкова малко пространство.
   Наличните 6 GB RAM, производство на Hyundai Electronics, не са възможният максимум, но, общо взето, са достатъчни. Конвенционалният твърд диск с неговите 5400 оборота не може да предизвика умиление, за сметка на това обаче имаме и бърз 32 GB SSD - виж, това вече е друго нещо и без съмнение ще е от полза. Наличните конектори са, както се казва, малко, но от сърце - HDMI, 2 бр. USB (поне са стандарт 3.0). Bluetooth 4.0 - добре, вграден 3G-модем Dell Wireless 5560 - приятно допълнение. Гигабитен Ethernet - похвално. Озвучителната система е произведена не от кой да е, а от известната американска компания Skullcandy. Чудесно. Само че заради глупавото разположение на високоговорителите, чиито отвори са насочени надолу, качеството на звука определено страда.
   Интегрираната 6-клетъчна батерия издържа около 8 часа в режим на очакване, при сърфиране в Интернет осигурява до 5 часа време за работа в автономен режим, при възпроизвеждане на видеоматериали - около 3 часа. Нормален резултат, в границите на очакваното. Има какво да се желае от системата за охлаждане. Въпреки че в реални условия е малко вероятно да се реализира сценарият, симулиран от стрес-тестовете, но все пак... При продължително натоварване температурата на корпуса може да достигне почти 50 градуса. През зимата е добре, през лятото - едва ли.
  

   Отзиви за Dell Inspiron 5423, предимства и недостатъци, цена

   Не сме попадали на негативни отзиви за този модел. Потребителите, които го ползват постоянно, са доволни от неговите качества. Особени забележки няма.
   Предимства: приятен дизайн с приемливо качество на използваните материали, външна видеокарта.
   Недостатъци: евтин TN екран, тачпадът не винаги реагира адекватно на подаваните команди, охладителната система също не е сред най-ефективните (въпреки че температурите не достигат до критични нива).
   Цената на Inspiron 14z зависи от конкретната модификация. Към момента на написване на ревюто този ултрабук може да бъде закупен на цена от 1499 лв. до 1699 лв. Трябва да отбележим също така, че в цената на лаптопа е включена и
предварително инсталираната операционна система - Windows 8 (64-bit) или Windows 7 Home Premium (64-bit).

   Други модели лаптопи на Dell можете да откриете в съдържанието на блога.
  
   Заключение
   Dell Inspiron 5423 не сваля звезди от небето - трябва да признаем, че има и по-добри модели на пазара. Както и по-лоши. Накратко - обикновен ултрабук от среден клас, който не се откроява с нещо особено сред конкурентите. Ориентиран е към широк кръг потребители и в случай, че нямате някакви по-специфични изисквания - ще ви свърши работа. В случай, че не ви допада поради някаква причина, възможен вариант е разгледаният в миналото ревю Dell Vostro 3360 - надеждна машина с добър баланс на компонентите, осигуряващи достатъчно висока производителност. Все пак Inspiron 14z се предлага в няколко варианта - с различен клас процесори, различен обем памет, има конфигурации само с вградена видеокарта, или само с SSD (за сметка на това с обем 128 GB). Цените съответно се движат в достатъчно голям диапазон. Преглеждайте внимателно търговските сайтове и дано да попаднете на най-изгодната оферта, което ще ви позволи да закупите този ултрабук на Dell на възможно най-ниска цена. А е възможно да си харесате и някой лаптоп от друг производител, например - HP, Asus, Lenovo или Toshiba.