Dell Precision M6600 review

автор: М. Чучуков

 

Ревю на Dell Precision M6600

- лаптоп "тежка категория", предназначен за взискателни професионалисти




Dell Precision M6600



   Dell Precision M6600 е мобилна работна станция с впечатляващи характеристики, но и с впечатляваща цена. Определено този ноутбук не е предназначен за масовия потребител, който търси "нещо по-евтинко". Срещу парите си обаче ще получите лаптоп с гарантирано високо качество, способен да удовлетвори нуждите дори и на най-взискателните професионалисти. Нека видим какви са достойнствата на този внушителен "тежкоатлет"...


   Моделът M6600 е представител на серията Precision, която включва лаптопи от най-висок професионален клас, отличаващи се със своята производителност, здравина и надеждност при използване в екстремни условия. В днешното ревю ще се постараем да изясним - дали Dell са се справили с отговорната задача балансирано да съчетаят високоефективните компоненти, без при това да забравят за ергономичните характеристики, удобството и сигурността по време на работа.


   Дизайн на Dell Precision M6600. Първи впечатления

   Лаптопите клас "мобилна работна станция" на практика могат да се използват за най-разнообразни цели, включително за гледане на филми и игри. Все пак, основното им предназначение е да изпълняват ефективно определен кръг задачи, съответно са ориентирани към по-тесен кръг потребители. Този модел е замислен като надежден помощник на хората, които работят с графика и видео на професионално ниво, занимават се с проектиране или извършват сложни инженерни разчети. Дизайнът в максимална степен отговаря на предназначението на лаптопа. За много потребители, свикнали вече с гланца и изтънените обеми на масовите евтини модели, Dell M6600 може би ще се стори груб и недодялан на вид. Бъдете сигурни обаче - често първото впечатление е твърде измамно, особено когато става дума за избор на лаптоп. Всички тези "произведения на изкуството", позиционирани в ниския ценови клас, примамват погледа с оригинални дизайнерски решения, плавни линии и ниско тегло. Производителите сякаш се надпреварват - кой ще успее да направи най-тънкия ноутбук в света. Чудесно. За съжаление, в повечето случаи това са типични еднодневки - още преди да изтече гаранционният срок започват проблемите и посещенията в сервиза за лаптопи. А пък удари ли "дванадесетият час" на гаранцията - adios, baby. Както се казва - и Франкенщайн не може да ги съживи.
   Precision M6600 е ноутбук с подчертано лаконичен и строг дизайн. Естествено - предназначен е за работа, не за стилна украса на вашето бюро. Целта в случая е да се осигури максимален комфорт и надеждност. Корпусът е метален - забравете за евтината пластмаса, която се огъва при малко по-силен полъх на вятъра. Качеството на сглобката също е на висота - никакви забележки в това отношение. Повърхностите са с матово покритие. А къде е любимият гланц? Няма го. Жалко - той е толкова привлекателен... за отпечатъците от пръсти и други замърсявания. Теглото от 3.5 кг (към които се прибавя и 1 кг, колкото тежи батерията на лаптопа) може да ви наведе на мисълта, че думата "мобилен" е малко неуместна по отношение на този лаптоп. В случай, че мобилността е приоритет за вас - обърнете внимание на Latitude 6430u. Този ултрабук на Dell наистина не е сред най-леките образци, но е с достатъчно ниско тегло, като при това се отличава със своята здравина и функционалност. Да продължим обаче с M6600. Време е да видим неговите основни параметри.   
  

   Технически характеристики на Dell Precision M6600

   Процесор: Intel Core i7-2820QM Quad core 2.3 GHz up to 3.4 GHz 8 MB Cache 
   Памет: 16 GB DDR3 1333 MHz
   Твърд диск: 1.5 TB (2x750 GB) SATA 7200 rpm Dual HDD
   Дисплей: 17.3 инча (~44 см), LED подсветка, матов, Full HD (1920x1080) пиксела
   Видео карта: Intel HD Graphics 3000 (вградена), 2 GB GDDR5 AMD FirePro M8900

   Mobility Pro Graphics (дискретна)  
   Оптично устройство: Blu-ray BURNER четящо и записващо: BD-R/-RE/-ROM/

   DVD+-RW/+-R DL/RAM
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11 b/g/N, Bluetooth 3.0, WiMAX
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps RJ-45
   Конектори: VGA, HDMI, DisplayPort, 2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, USB 2.0/eSATA,

   порт FireWire, слот за SmartCard, ExpressCard/54, конектор за докинг станция
   Батерия: Primary 9-cell 97W/HR, средна издръжливост - около 3.30 часа

   (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 2.1 MP + mic
   Тегло: 3.5 кг
   ОС: Windows 7 Professional

   Очевидно е, че моделът на Dell е способен да се справи с всяко предизвикателство и може с успех да замени достатъчно сериозна десктоп конфигурация. Intel Core i7 процесор, 16 GB RAM, 1.5 TB твърд диск с висока скорост на въртене, мощна външна видеокарта с 2 GB собствена памет. Истинско чудовище! Впрочем, в наши дни трудно ще стреснеш потребителите с подобни параметри. Работата е там обаче, че всички тези компоненти са събрани "под един покрив". И работят в перфектен синхрон. Основен проблем при съвременните лаптопи с подобна конфигурация е охлаждането. Проблем? Какъв проблем? Благодарение на своя обемен корпус и наличните два вентилатора, M6600 не е застрашен от прегряване. Охладителната система е много ефективна и деликатните компоненти не са изложени на критични температури. Качественият екран (предлагат се варианти с IPS матрица и RGB LED подсветка) с висока разделителна способност от 1920x1080 пиксела (Full HD) осигурява впечатляваща детайлност на изображението. Радва и това, че покритието е матово и по време на работа няма да ви пречат неприятните отблясъци и отражения, присъщи на дисплеите с гланцово покритие. Клавиатурата (наличен е отделен цифров блок) и тачпадът са напълно функционални и удобни за ползване. Батерията на Dell Precision M6600 е 9-клетъчна. При сърфиране в Интернет, без допълнително да се натоварва системата, тя издържа до седем часа. Ако при гледане на филми се използва вградената видеокарта, ноутбукът ще издържи до 5 часа в автономен режим. При тестовете Battery Eater Classic и сериозно натоварване на компонентите, M6600 се представя по-скромно - батерията издържа около 1 час. Това не е толкова малко, като вземем предвид параметрите на тази конфигурация.
   Изброяването на по-незначителните подробности би отнело много време, впрочем, можете да погледнете още веднъж описанието на техническите характеристики на лаптопа. Blu-ray, FireWire, WiMAX, SB 3.0, качествена web-камера и какво ли още не... Важен момент са и специалните екстри - сензор, който спира твърдия диск при засичане на резки движения, предпазване от неоторизиран достъп до съхраняваната информация чрез TPM модул, четец на пръстови отпечатъци и пакет специални програми, издръжливост срещу удари, вибрации, резки температурни разлики, запрашаване и висока влажност.
  

   Отзиви за Dell Precision M6600, предимства и недостатъци, цена

   Мненията и на специалистите и на обикновените потребители за този лаптоп от серията Precision на Dell са единодушни - впечатляваща машина. Надежден помощник за професионалистите, чудесен инструмент, наистина мощен и същевременно - добре балансиран ноутбук с широки функционални възможности.
   Предимства: здрав и устойчив на неблагоприятни влияния корпус (удар, вибрации, запрашаване, влажност и т. н.), с устойчиво на отпечатъци, надраскване и замърсявания покритие, водоустойчива клавиатура (предлага се вариант с подсветка), високопроизводителни и отлично балансирани компоненти, ефективно охлаждане, защита на информацията чрез специален хардуер и софтуер, качествен екран с Full HD резолюция.
   Недостатъци: високо тегло (което в случая е неизбежно), при по-енергичен набор на текст панелът с клавиатурата осезаемо се огъва.
   Цената на Dell Precision M6600 зависи от избраната конфигурация. Налични са най-разнообразни варианти - например с видеокарта NVIDIA Quadro 4000M, повече или по-малко RAM, SSD диск с различен капацитет, друга модификация на процесора, екран с TN или IPS матрица и т. н. Съответно и цената на Dell M6600 се движи в достатъчно широки граници - от 3500 лв. до около 5900 лв. (а има и по-скъпи варианти).

   Заключение
   Моделът M6600 определено ще привлече вниманието на професионалистите. И досега това си остава една от най-качествените мобилни работни станции, предлагани на пазара. Във всеки един важен аспект, като - производителност, здравина и надеждност, ноутбукът на Dell отговаря на най-високите съвременни изисквания. Накратко, виждаме наистина достоен представител на реномираната линия лаптопи от серията Precision. Е, трябва да признаем също така, че моделът е "тежка категория" не само в преносен смисъл, но какво да се прави - компромисът е неизбежен, още повече, че в замяна получаваме толкова много. В случай, че изброените достойнства са от значение за вас и наистина ви е нужен толкова прецизен и надежден инструмент за работа - обърнете внимание на Dell Precision M6600. Цената на лаптопа е напълно оправдана. При това имате възможност да подберете най-подходящата за вас конфигурация, а също така можете и да спестите значителна сума, ако предпочетете да поръчате по интернет. Преглеждайте внимателно обявите в търговските сайтове, дано да попаднете на най-изгодната оферта.
   С това приключваме поредното ни ревю. Още статии можете да изберете от краткото съдържание на блога.