Dell Latitude 6430u review

Ревю на лаптоп Dell Latitude 6430u

автор: М. Чучуков


 
Dell Latitude 6430u


   Ако случайно сте сред тези потребители, които недоумяват - защо на фона на своите "скромни" технически характеристики Dell Latitude 6430u се предлага на такава сравнително висока цена - недейте да правите прибързани изводи. В действителност моделът 6430u на Dell е ултрабук, притежаващ редица особености, които изгодно го отличават от масата лаптопи тип "ширпотреба". В днешното ревю ще разгледаме неговите предимства и недостатъци, а в каква степен цената на този ноутбук отговаря на неговите качества - нека всеки да прецени сам за себе си...


   Неоспорим факт е - твърде много потребители се подвеждат от рекламните послания, съчинени в маркетинговите отдели на компаниите, предлагащи модели за масовия потребител. Съответно - оценяват лаптопите предимно въз основа на лъскавия външен вид и параметрите на процесора и видеокартата, без да обръщат внимание на нищо друго. Обяснимо е недоумението, което буди "невзрачният" Dell 6430u. Напразно! В действителност, не са много производителите, които предлагат лаптопи от висок клас, предназначени за професионално ползване. Dell е една от малкото подобни компании. Разбира се, корпорацията предлага и модели от масовия клас, но и тук качеството е доста по-високо, в сравнение с някои образци на източната техническа мисъл (при тях корпусът е лъскав, но от материал, малко по-плътен от пластмасата на кофичките за кисело мляко, а компонентите са залепени с дъвка или евтино тиксо). Подобни екземпляри ви грабват с "извънземните" си параметри и "изтупания" си външен вид. Много скоро обаче започват посещенията по разни сервизи, където културно ви обясняват, че не сте спазвали условията за експлоатация и ви измъкват за ремонт суми надвишаващи цената на вашия "чудесен" домашен любимец. Dell 6430u е замесен обаче от съвсем друго тесто. Той е представител на серията Latitude, ориентирана към корпоративни клиенти с техните специфични изисквания. Тук компромиси с качеството не се правят. Но, нека най-после преминем към ревюто на този интересен ултрабук. 

   Дизайн на Dell Latitude 6430u. Първи впечатления
   Възможно е да попаднете на коментари в различни форуми и сайтове, че названието "ултрабук" не приляга на този модел на Dell. Наистина, 6430u изглежда малко по-масивен в сравнение с някои от неговите вталени събратя. От друга страна, всички тези термини имат достатъчно условен характер, така например "лаптоп" и "ноутбук" често се използват като синоними, въпреки възраженията на някои мастити спецове. По същия начин, не е от съществено значение доколко Dell имат основание да използват термина "ултрабук". Лаптопът е достатъчно компактен, теглото му не е високо - какво повече? От много по-голямо значение е видът и здравината на използваните материали, както и качеството на сглобката. А точно тук едва ли някой би могъл да има забележки.
   Дизайнът на Dell Latitude 6430u е семпъл - няма нищо, което да ви грабне вниманието. Така и трябва - това е ноутбук, предназначен за работа. Най-важното е да бъде практичен и удобен, а разните шаренийки и оригинални дизайнерски решения са запазена територия за евтините масови модели и т. нар. имиджови лаптопи. Корпусът е изработен от огнеустойчиви PVC-free материали, подсилен е с рамка от магнезиева сплав, покритието е практично, т. нар. soft touch. Клавиатурата е защитена от проникване на вода. Този представител на серията Latitude е един изключително издръжлив ултрабук, способен да се справи с предизвикателствата на ежедневието, дори ако го използвате при екстремни условия. И това не е просто реклама. Може би някой ще попита - "Ами ако взема леко да го пораздрусам, леко да го поударя тук-там - какво ще стане, а?" Зависи - колко "леко"... Но след като моделът успешно е преминал редица тестове, отговарящи на строгите MIL-STD-810G военни стандарти (те включват тестове за устойчивост срещу проникване на прах, влагоустойчивост, устойчивост на вибрации, изпускане, екстремни температури от минус 29 до плюс 60 градуса по Целзий и др.) - вероятно не би трябвало да имаме поводи за съмнения. Latitude 6430u е снабден с подсилени обковани панти, което гарантира лесното отваряне и плътно затваряне на капака на лаптопа. Уплътненията са качествени, на екрана е осигурена добра защита. Клавиатурата, освен че е влагоустойчива, разполага и с подсветка, силата на която се регулира в 4 степени. Клавишите са островен тип, удобни за ползване. Възможно е да ви разочарова липсата на отделен цифров блок, но това е в реда на нещата за един компактен ултрабук с 14 инчов екран. За позициониране на курсора може да се използва както обичайният тъчпад, така и допълнителен пойнтстик, разположен в средната част на клавиатурата. Да не пропуснем да отбележим наличието на сензор за пръстови отпечатъци, което за много потребители е изключително ценна добавка към общата защита на лаптопа. 
  

   Технически характеристики на Dell Latitude 6430u

   Процесор: Intel Core i5-3427U 1.8 GHz up to 2.8 GHz, 3 MB Cache 
   Памет: 8 GB DDR3 1600MHz
   Твърд диск: 128 GB SSD
   Дисплей: 14 инча (~35.6 см), TN матрица, LED подсветка, матов, 1366×768 пиксела
   Видео карта: Intel HD 4000 (вградена) 
   Оптично устройство: -
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11 b/g/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps RJ-45
   Конектори: 2x USB 3.0 ; 1x USB/eSATA combo, 1x Stereo headphone/Microphone combo jack, 1x Memory card reader, 1x VGA, 1x HDMI
   Батерия: 3-cell Li-polymer 36W/HR ExpressCharge Capable, 65W BFR/PVC Free AC Adapter, средна издръжливост - около 4 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 2.0 MP + mic
   Тегло: 1,69 кг
   ОС: Windows 8 Professional 64 bit

   Тази конкретна конфигурация на Dell Latitude 6430u изглежда наистина скромно, в сравнение с някои други модели на конкурентите, но предлага изключително добър баланс и високо качество на компонентите (да не забравяме, че един ултрабук не се състои само от процесор и "яка" външна видеокарта). Впрочем, би трябвало да знаете, че както и при останалите модели на Dell, тук също има достатъчно варианти. При желание можете да изберете конфигурация с Intel® CoreTM i7 (3667U) или Intel® CoreTM i3 (3227U, 3217U) процесор, операционната система може да бъде Windows 7 Home Premium или Windows 7 Professional (32 или 64 бита), поддържа се RAM памет до 16GB, екранът на Latitude 6430u може да бъде с разделителна способност 1600x900 пиксела (което е прилична резолюция за 14 инчов дисплей), има варианти с 6-клетъчна батерия (60Whr) Li-polymer с ExpressCharge, твърд диск с капацитет 256 GB SSD. Разбира се, всичко това оказва влияние и върху крайната цена на лаптопа.
  

   Отзиви за Dell Latitude 6430u, предимства и недостатъци, цена

   Както споменахме в началото на това ревю - възможно е да попаднете и на не много положителни отзиви за модела 6430u, дължащи се най-вече на привидно високата цена. Все пак трябва обективно да преценим - какво получаваме срещу парите си. Не споря - част от сумата покрива стойността (тази дума, ако желаете, можете да я поставите в кавички - въпрос на гледна точка) на логото на Dell, което украсява капака на този ултрабук. Но и достойнствата не са за пренебрегване. Част от тях вече споменахме, за другите, наред с недостатъците, ще стане дума в следващите редове. И така, нека видим, какво всъщност представлява Latitude 6430u.  
   Предимства. Гарантирано високо качество на използваните материали и на изработка като цяло (да припомним - ултрабукът покрива строги MIL-STD-810G стандарти), клавиатурата е ергономична, с тачпад и пойнтстик, защитена е от проникване на влага, има и подсветка. Отделните компоненти са добре балансирани и работят без сривове. Охладителната система е достатъчно ефективна, като изключим повишената температура на дъното на корпуса (при сериозно натоварване може да надхвърли 40 градуса). Конфигурацията с 6-клетъчна батерия позволява да използвате спокойно Dell 6430u в автономен режим (поне 4-5 часа с обичайните офис програми и умерено използване на Интернет). За около час батерията се зарежда на 80% благодарение на технологията ExpressCharge. Отделно внимание трябва да обърнем на няколко екстри, една от които вече споменахме - ултрабукът на Dell разполага със сензор за пръстови отпечатъци. Изключително висока оценка дават потребителите на сигурността на лаптопа. Тя е на ниво бизнес-класа и включва интегрираната технология Intel vPro. На известна част от читателите този термин вероятно е добре познат и говори сам за себе си. На тези от вас, които за първи път го срещат - предлагам да се поинтересуват, що за чудесия е това. Подробното описание на технологията би отнело много време, но нека кажем поне няколко думи. Благодарение на Intel vPro оторизираният персонал на компанията, или специалист с нужните познания, има виртуален достъп до лаптопа по всяко време. Забележете - този специален канал е независим от инсталираната операционна система и работи дори когато захранването е изключено, или ОС не е активирана или повредена. Това позволява на IT-специалистите на компанията да наблюдават и поддържат в нормално работно състояние лаптопите без да се налага да препускат постоянно из офисите (говорим за големи корпорации с десетки, дори стотици работни места, на които се използват лаптопи). Отстраняването на неизправности и борбата с вируси и хакери при това положение стават много по-ефективни. С помощта на vPro работи и технологията Intel Anti-Theft. Ако вашият ноутбук е попаднал в чужди ръце - може да бъде блокиран. На екрана се появява надпис, предлагащ на новия "собственик" да върне лаптопа там, откъдето го е взел (е, по-точно - да го предаде на IT-специалист на компанията). Ловко. Dell Latitude 6430u е екипиран и с TPM (Trusted Platform Module). Това е микросхема, която се инсталира на дънната платка. В този модул се съхраняват различни пароли, цифрови сертификати, благодарение на него могат да се шифроват файлове и паки. Така значително намалява вероятността важна информация да стане достъпна за неоторизирани лица, повишава се и защитата на отделните програми и файлове от преднамерена промяна с цел злоупотреба.
   Недостатъци. Единственият по-сериозен недостатък на този представител на серията Latitude (въпреки че и тук нещата са достатъчно субективни) е използваната TN матрица. Част от потребителите, закупили Dell 6430u, са разочаровани от ниската резолюция на дисплея. Ако имате възможност - изберете конфигурация с разделителна способност на екрана 1600x900 пиксела. Проблемът обаче не е толкова в ниската резолюция на дисплея при базовата модификация (1366×768 пиксела). Вярно, поне покритието на екрана (за разлика от разгледания в миналото ревю ултрабук XPS 14) е матово, но матрицата е TN, с характерните ѝ недостатъци - стеснени ъгли на видимост и бедно цветопредаване. Инженерите на Dell биха могли да проявят малко по-голяма щедрост и да екипират 6430u поне с някоя e-IPS или PLS матрица. Спор няма - моделът не е предназначен за графични дизайнери, но все пак... Останалите недостатъци, като например, невзрачния за някои потребители дизайн, са чисто субективни. Колкото до цената на този ултрабук - на фона на изброените достойнства и особено - при наличните нива на защита, мисля, че е напълно приемлива. А да не забравяме, че в стойността на лаптопа е включена и инсталираната ОС (в случая - Windows 8 Professional 64 bit). Та, като стана дума...  
   Цената на Dell Latitude 6430u зависи от конкретната модификация, която евентуално ще изберете. Към момента на написване на ревюто тя се движи в границите 2520-2570 лв. за представената в тази публикация конфигурация, до около 3300 лв. за конфигурация с i7 процесор и 256 GB SSD.

   Заключение
   Бизнес-ултрабукът 6430u от серията Latitude на Dell е много надежден лаптоп, с високо качество на използваните материали, качествена сглобка и редица хай-енд технологии за защита на информацията (сензор за пръстови отпечатъци, Intel vPro, TPM, Smart Card reader и др.). Предназначен е главно за корпоративни клиенти, потребители-професионалисти, с техните специфични изисквания. Споменатите в нашия обзор особености на модела, поне според мен, оправдават неговата сравнително висока цена. Обикновено по-евтина излиза покупката на ноутбук при поръчка от някой надежден сайт, но има и изключения. Отделните магазини за цифрова техника добавят различна надценка, така че ви препоръчвам внимателно да преглеждате обявите, докато не попаднете на изгодна оферта. А в случай, че Dell Latitude 6430u не ви е впечатлил - можете да изберете някой друг лаптоп, ако отделите време за да хвърлите един поглед на Съдържанието.