Dell XPS 14 review

Ревю на лаптоп Dell XPS 14

автор: М. Чучуков


Dell XPS 14


   Dell XPS 14 е стилен ултрабук, отличаващ се със своята висока производителност и дълъг живот на батерията. Той не е сред най-леките лаптопи в своя клас, не е и сред най-евтините модели на Dell. Дали сравнително високата цена на този ултрабук е оправдана? Това ще се опитаме да установим в днешното ревю...

   Първи впечатления. Дизайн на Dell XPS 14

   Въпреки по-голямата си дебелина в сравнение с предложенията на конкурентите (все пак е модел от 2012 година, в която доминират свръх леките и тънки лаптопи), XPS 14 не изглежда твърде груб и масивен. По-голямата вместимост на корпуса е предопределена от наличието на външна видео карта, което изгодно го отличава от повечето му събратя. Вярно, NVIDIA GeForce GT 630M е видео карта от среден клас, но осигурява прилична производителност, в това отношение ултрабукът на Dell превъзхожда своите съперници, които разчитат единствено на вградени видео карти с далеч по-скромни показатели.
   Корпусът е здрав, изработен от алуминий, наред със здравината, този материал осигурява и добра устойчивост на замърсяване и надраскване. Дизайнът на Dell XPS 14 е лаконичен, без излишни украси. Изглежда достатъчно стилно и привлекателно, въпреки че това е въпрос на вкус - тук няма смисъл да се спори. Тъмният десен в съчетание със сребристите елементи придава на лаптопа нотка на индивидуалност и изгодно го откроява на фона на по-светлите му алуминиеви роднини, произведени от конкурентните фирми и в по-голямата си част изглеждащи като не много удачни фалшификати на Apple MacBook Air.
   Прави впечатление по-високата разделителна способност на екрана - 1600×900 пиксела, което може само да ни радва. Никак не е радостен обаче фактът, че по традиция Dell проявяват своята пестеливост именно за сметка на дисплея. За пореден път виждаме евтината TN матрица с нейните характерни недостатъци - не дотам прецизно цветопредаване и стеснени ъгли на видимост (особено по вертикала, което се превръща в доста дразнещо явление, когато лаптопът не е поставен на бюрото точно на нивото на очите). Нещо като муха, нагло плацикаща се насред иначе вкусната супа. Жалко. Струва ми се, че като почетен член на серията XPS, този ноутбук би могъл да предложи по-високо качество на картината. Между другото, ако ви е интересно, за сериите лаптопи на Dell и за техните особености, можете да се информирате ето от тази статия. Сега да продължим с ревюто на модела XPS 14.
   Клавиатурата е удобна и при натиск не се огъва - тук особени забележки няма. Липсата на отделен цифров блок няма да шокира никого - това е обичайно явление за един ултрабук. Нищо фатално, според мен - свиква се. Дизайнерите на Dell за сметка на това проявяват неочаквана щедрост - клавиатурата е снабдена с подсветка, което е много удобно за хората, които предпочитат да работят нощем. Тачпадът също добросъвестно изпълнява своите задължения, въпреки че сме попадали и на по-удачни варианти. Характерна особеност на Dell XPS 14 е, че при набор на текст курсорът на тачпада автоматично изчезва. За доста потребители това е добре дошло, но в някои случаи може да създаде и затруднения. Тук впрочем не може да се угоди на всички - все ще има някой недоволен.

  

   Технически характеристики на Dell XPS 14

   Процесор: Intel Core i7-3517U 1.9GHz up to 2.8/3.0GHz 4MB Cache 
   Памет: 8GB DDR3 1333MHz
   Твърд диск: 512GB SSD
   Дисплей: 14 инча (~35.6 см), гланц, LED подсветка, 1600×900 пиксела
   Видео карта: Intel HD 4000 (вградена), NVIDIA GeForce GT 630M 1GB GDDR5 
   Оптично устройство: -
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11 b/g/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps RJ-45
   Конектори: HDMI, Mini DisplayPort, USB 3.0 (x2, вкл. 1 бр. power share), четец карти 3-in-1
   Батерия: 8-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 6 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: Да
   Тегло: 2,6 кг
   ОС: Windows 7 Home Premium, 64-bit

   Спор няма - Dell успяват и този път да ни впечатлят. XPS 14 е наистина мощен ултрабук, особено тази модификация, която изучаваме в това ревю. Тук трябва да се отбележи - както и при повечето лаптопи, можете да попаднете на различни варианти на модела. Например, с по-скромен процесор, или конфигурация с два твърди диска - обикновен HDD 500GB SATA 5400 оборота, плюс допълнителен SSD с обем само 32GB. Срещат се и варианти с други отличия, така че обръщайте по-сериозно внимание на техническите характеристики, ако решите да купите този (а и всеки друг) лаптоп.   
  

   Отзиви за Dell XPS 14, предимства и недостатъци, цена

   На пръв поглед ултрабукът на Dell изглежда безупречно, но на практика отзивите на потребителите, които се интересуват по-сериозно от лаптопи, далеч не са еднозначни. Какви са причините? На първо място следва да отчетем факта, че всеки има своите индивидуални предпочитания и очаквания. Както се казва, разни хора - разни идиоти идеали. Всеки има своите специфични изисквания и е естествено този ултрабук да бъде оценяван по различен начин. От друга страна, трябва да се има предвид, че не винаги чудесните технически характеристики "на хартия" осигуряват и чудесно представяне на лаптопа на практика. Но, да видим, какви са реалните достойнства и какви са недостатъците на този XPS 14.  
   Предимства. Високо качество на използваните материали - корпусът е здрав, компонентите са добре балансирани и работят без сривове. Мощният процесор последно поколение и приличната видео карта, в съчетание с големия обем RAM памет и бързия SSD хард-диск (който е и с впечатляващ за този вид устройства капацитет) осигуряват завидно висока производителност и бързина на лаптопа. Ноутбукът е снабден и с отлична батерия. При епизодичен набор на текст, съчетан със сърфиране в Интернет (безжична връзка), батерията може да издържи до 6 часа. В по-икономичен режим ("Reader") тестовете фиксират впечатляващите 12 часа работа при автономно захранване. Батерията на Dell XPS 14 ви дава възможност съвсем спокойно да изгледате филм с високо качество или да поиграете на любимата си игра - при максимално натоварване без проблеми издържа поне 2 часа. Звукът на вградените високоговорители също е на съвсем прилично ниво.
   Недостатъци. Недостатъците на XPS 14 са малко (но както се казва - от сърце). Преди всичко разочарова качеството на дисплея, по-точно - използването на евтината TN матрица. Има какво да се желае и от качеството на подсветката - тя осигурява наистина висока яркост, което е радващо, същевременно не е идеално равномерна, а гланцовото покритие на екрана не е най-удачен вариант, когато ултрабукът се използва на открито, или при по-силна изкуствена светлина. Всичко това обаче се наблюдава и в останалите "най-добри семейства" - и при Lenovo и при Samsung, Asus, Sony и т. н. Повече безпокойство предизвикват високите температури, които "благополучно" постига ултрабукът при максимално натоварване. Очевидно инженерите на Dell не успяват да осигурят достатъчно ефективно охлаждане на своето творение. Корпусът може на моменти да надхвърли температура от 50 градуса, което никак не е приятно. Освен че създава дискомфорт при работа, подобна температура подсказва, че деликатните компоненти във вътрешността на XPS 14 също не се чувстват много добре, а това малко по малко съкращава техния жизнен цикъл.
   Цената на Dell XPS 14, както обикновено, зависи от конкретната модификация. Моделите с по-скромни възможности и не толкова висока производителност като на топовия образец, естествено са и по-евтини. Ориентировъчната цена, на която се продава Dell XPS 14 се движи в границите 2800-3300 лв., в зависимост от конкретната модификация. В случай, че тази цена ви се струва неприлично висока, интерес за вас може да представлява описаният в миналото ревю Dell 3560, един от популярните представители на серията Vostro. Той е значително по-евтин, а същевременно представянето му наистина е на висота.      

   Заключение
   Моделът XPS 14 на Dell действително има някои недостатъци, но и предимствата никак не са малко. Следва да вземем под внимание и какво е неговото предназначение. Това е ултрабук - машина, призвана да осигури висока мобилност и максимално продължително време на работа в автономен режим. Определено това не е "дамски" модел, но с оглед на забележителния капацитет на батерията, наличието на външна видео карта, бързината и високата производителност като цяло, тези 2,6 кг. не би трябвало да са в особена тежест за един физически здрав индивид. А ако сте шеф на солидна компания и сте вече на преклонна възраст, вероятно си имате пъргав асистент, който с радост ще носи този симпатичен лаптоп вместо вас. Колкото до проблемите с нагряването - да, това разочарова и Dell можеха да се постараят повече. От друга страна - това не е геймърски или типичен мултимедиен ноутбук, затова не се очаква да натоварвате безмилостно машината от сутрин до здрач. Това означава съответно, че и температурите няма да се катерят твърде често до обезпокоителни нива. Също така, при по-скромните конфигурации нагряването е по-малко. Причина да се ориентирате към тях е и по-ниската цена - можете да спестите 500-600 лева, което никак не е малко, макар и да е за сметка на редуцираната производителност на конфигурацията. Накратко, Dell XPS 14 заслужава да му се обърне внимание, въпреки че не е сред евтините лаптопи. Впрочем, тъй като това не е търговски сайт, посочената тук цена на XPS 14 е ориентировъчна и не се актуализира ежедневно. Преглеждайте внимателно обявите - напълно възможно е да попаднете на изгодно предложение и да успеете да купите този ултрабук на Dell на значително по-ниска цена.  
   Още статии и ревюта - ето тук.