Dell Vostro 3560 review

Ревю на лаптоп Dell Vostro 3560

автор: М. Чучуков


Dell Vostro 3560

   
   В това ревю ще разгледаме 15.6 инчовия лаптоп с обозначение 3560 от серията Vostro на Dell. Този ноутбук е сред удачните модели на компанията от 2012 година и реално погледнато няма сериозна конкуренция в този клас. Цената на лаптопа не е висока и ако не ви притесняват неговите незначителни недостатъци (да, все пак има такива), то определено си заслужава да му обърнете внимание...
    

   Първи впечатления. Дизайн на Dell 3560

   Серията Vostro включва лаптопи, ориентирани главно към малкия бизнес (кратко описание на сериите лаптопи на Dell можете да прочетете в тази публикация). Vostro се смята за едно стъпало по-високо от базовата серия Inspiron и предлага по принцип по-високо качество и производителност, но при запазване на достатъчно умерена цена.
   Колкото до външния вид на Dell Vostro 3560 - не бих казал, че е сред ярките предложения на пазара, но не мога да се съглася и с твърдението, че ноутбукът прилича на тухла. Има значително по-масивни и некрасиви модели. Да оставим субективните предпочитания и да погледнем на нещата по възможност безпристрастно. Лаптопът се предлага в три разцветки. Базовата е Aberdeen Silver (сребристо), освен нея можете да изберете и Lucerne Red (приятен нюанс на червеното) или Brisbane Bronze (бронзово-кафеникав). Дори и от чисто естетическа гледна точка не можем да имаме особени претенции, още повече, като се вземе предвид предназначението на лаптопа. Дизайнът е практичен, за изработката на корпуса са използвани качествени материали - т. нар. soft touch пластмаса и алуминий. Бих казал, че в резултат на това Vostro 3560 е не само здрав и надежден, но и изглежда достатъчно представително. Независимо от това, дали сте от "малките бизнесмени" (за които е предназначен лаптопа), или просто човек, който държи на здравината и стилния, но практичен вид на техниката, с която работи - този модел на Dell няма да ви разочарова. Дизайнът на ноутбука изглежда, как да го кажа... правилен.
   В рекламните описания можете да прочетете, че благодарение на лекия, но много здрав анодиран алуминий, корпусът на лаптопа е удароустойчив, бързият твърд диск (7200 rpm) също е защитен - снабден е със сензор, който автоматично го изключва при засичане на резки движения, а клавиатурата е водоустойчива. Всичко това допринася за положителното първо впечатление от Dell 3560 и без съмнение ще се отрази върху крайната оценка на модела. Все пак не ви препоръчвам да потапяте ноутбука в леген с вода или да трошите орехи с капака :).


   Технически характеристики на Dell Vostro 3560

   Процесор: Intel Core i5-3210M 2.5GHz 3MB Cache 
   Памет: 8GB DDR3 1600MHz
   Твърд диск: 500GB SATA 7200 rpm
   Дисплей: 15.6 инча (~39.6 см), мат, LED подсветка, 1920×1080 пиксела (Full HD)
   Видео карта: AMD Radeon HD 7670M 1GB 
   Оптично устройство: DVD±RW
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps с RJ-45 конектор
   Конектори: VGA, HDMI, USB 3.0 (x3), USB 3.0 with power share (x1), четец карти 8-in-1
   Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 3.00 - 3.30 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 2.0 Mpixel
   Тегло: 2,6 кг
   ОС: Linux

   Няма съмнение, моделът 3560 от серията Vostro на именития производител е екипиран прилично и би трябвало без особени затруднения да се справи с всяко предизвикателство в офиса. Прилична видео карта, приемлив капацитет на твърдия диск, добър набор конектори, включващ USB 3.0, камера 2.0 Mpixel. Прави впечатление високата разделителна способност на екрана. За разлика от повечето 15.6 инчови модели в този клас, които са с резолюция на екрана 1366×768 пиксела, този лаптоп на Dell разполага с т. нар. Full HD екран - 1920x1080 пиксела. Покритието е матово, така че няма да имате проблеми с дразнещи отблясъци и отражения, дори ако използвате вашия Vostro 3560 на открито.
   Обърнете внимание - както и при повечето модели лаптопи, независимо от техния производител, моделът 3560 на Dell също се предлага в различни модификации. Има варианти с по-мощен Intel Core i7 процесор, с различен капацитет на хард-диска, с различен обем RAM памет и т. н. Това трябва да се има предвид, ако решите да си купите нов лаптоп и търсите изгодна оферта с най-ниска цена.
  

   Отзиви за Dell Vostro 3560, предимства и недостатъци, цена

   "На хартия" ноутбукът на Dell изглежда достатъчно привлекателно, оказва се, че и в реалността - също. Отзивите за Vostro 3560 са положителни, сериозни забележки към лаптопа няма. Дизайнът може да не хваща окото, но е много практичен. В "лицето" на модела 3560 получаваме ноутбук напълно готов да поеме предизвикателствата на ежедневната работа в офиса. Здрав корпус, изработен от качествени материали, покритието е устойчиво срещу появата на отпечатъци от пръсти и лесно се почиства. Клавиатурата и тачпадът са удобни, достатъчно ергономични. Подобно на разгледания в миналото ревю Inspiron 5520 и при Vostro 3560 дизайнерите на Dell са решили да премахнат цифровия блок. От една страна, именно това позволява да се постигне по-висока ергономичност, но същевременно предизвиква неудобство за потребителите, свикнали да използват цифровия блок. Уви, няма да го намерят на обичайното място. Тази липса не може да се оцени еднозначно като недостатък или предимство - всичко опира до лични предпочитания и навици. За сметка на това някои модификации са с допълнителна подсветка на клавиатурата, това е приятно допълнение към иначе "строгия" дизайн на лаптопа. Полезно допълнение пък е скенерът за отпечатъци от пръсти, което повишава сигурността и предоставя защита за вашите данни.
   Радва споменатата висока разделителна способност на екрана от 1920x1080 пиксела. Това е съществено предимство - снимките, графиките и филмите изглеждат значително по-добре - гладка картина, със забележително по-висока детайлност. Като недостатък обаче можем да отбележим стеснените ъгли на видимост, особено по вертикала. Контрастът забележимо се влошава и цветовете избледняват, когато се изместите от идеалната позиция срещу центъра на екрана, но това е характерен проблем на TN матриците, за това не можем да виним Dell.
   Несъмнено предимство на Vostro 3560 е ефективната охладителна система. Тук - никакви забележки. Дори при по-сериозно натоварване корпусът запазва приемлива температура и, което е много важно, нагряването не достига критични стойности нито при процесора, нито при видео картата или твърдия диск на лаптопа. Хард-дискът рядко надхвърля 40 градуса (за моделите с по-висока скорост на въртене критичната граница е 50 градуса). Процесорът при сериозно натоварване се нагрява до 70-75 градуса, което, макар и с десетина градуса да надхвърля средната температура, считана за "нормална", е далеч от критичните 90-95 градуса. За съжаление, медалът си има и обратна страна - определено Dell Vostro 3560 не е сред най-тихите лаптопи, но както се казва, няма пълно щастие под слънцето. Впрочем, мисля че можем да пренебрегнем този недостатък, при положение, че в замяна получаваме увереност, че никой от важните детайли на ноутбука няма да изгори като кибритена клечка.
   Някои от потребителите, които вече са купили лаптопа, изказват известно недоволство от слабата, според тях, батерия. Средната издръжливост при сърфиране с WLAN е около 2-3 часа, при използване на DVD - около 2 ч. 30 мин., а при по-голямо натоварване и максимални настройки тя няма да издържи повече от час и половина. Трябва да се вземе под внимание обаче, че ноутбукът се позиционира като модел, предназначен за ползване предимно в офиса, където се предполага, че ще имате достъп до електрическата мрежа.
   Цената на Dell Vostro 3560 варира в зависимост от конкретната модификация и използваните компоненти. Можете да попаднете и на лаптоп с инсталиран лицензиран Windows 7, което допълнително увеличава цената. Различните доставчици слагат и различна надценка. В крайна сметка стойността на ноутбука се движи в границите 1500-1900 лв. Не е редно да се броят парите в чуждите джобове, всеки решавава сам за себе си, но мисля, че тази цена никак не е висока за лаптоп в този клас, с оглед на изброените предимства на Dell 3560.

   Заключение
   Компютърът е с отлична производителност, а компонентите са с добър баланс. Недостатъците не са много и никой от тях не е критичен. Накратко Dell Vostro 3560 е надеждна машина и заслужава вашето сериозно внимание.

   Надявам се, че тази статия е била интересна и полезна за вас. Ще ви бъда благодарен, ако използвате бутоните за споделяне под публикацията.  
   С това приключваме днешното ревю. В случай, че сте решили да купите този лаптоп на Dell - преглеждайте внимателно обявите и четете внимателно описанията. Аз ви пожелавам да попаднете на най-изгодната оферта и да направите успешна покупка. А ако този модел не ви допада, можете да изберете някой друг от ТУК.