Dell Inspiron 15R 5520 review

Ревю на лаптоп Dell Inspiron 5520

автор: М. Чучуков


Dell Inspiron 5520


   Dell Inspiron 5520 е интересен ноутбук, свеж модел от 2012 година, с редица положителни черти и пренебрежимо малки недостатъци. Впрочем, често се случва характерните особености на лаптопите да се възприемат субективно - това, което за някого е недостатък, за друг може да бъде предимство. Да видим, с какво ще ни зарадват (или разочароват) Dell този път...



   Първи впечатления. Дизайн на Dell Inspiron 5520

   Първите впечатления от този ноутбук на Dell могат да бъдат доста противоречиви. Всичко зависи от субективната ви нагласа и от това, доколко сте податливи на наложените в последно време стереотипи при модерните лаптопи. Моделът 5520 може да ви се стори необичайно масивен на фона на повечето му събратя. За някого това е недостатък, за друг - точно обратното. Обективно погледнато, сравнително високото тегло не е особен проблем - Inspiron 5520 не е лаптоп, който е предназначен за всекидневни "разходки сред природата". Дизайнът на ноутбука създава усещане за здравина и надеждност благодарение на качествените материали, използвани за изработката на корпуса. Линиите изглеждат плавни, приятни за окото, ъглите са подчертано заоблени. Корпусът е от здрава пластмаса, която при това създава илюзия за алуминиево покритие. Изглежда стилно.
   Както отбелязахме в уводната статия, една от характерните особености на серията Inspiron на Dell е по-обикновеният утилитарен дизайн. Впрочем, това в случая не е съвсем вярно. Лаптопът се предлага в няколко основни цвята - сребрист, син, червен, розов и оранжев. Освен това, дизайнерите на Dell са направили малък подарък на потребителите - при желание панелът, който покрива капака на ноутбука, с лекота може да бъде свален и заменен с друг. По този начин лесно можете да освежите лаптопа, в случай, че старото покритие се е захабило или надраскало. Е, не е точно подарък - това удоволствие не е безплатно, но си заслужава. Особено ако искате да впечатлите колеги и познати - всяка седмица с "нов" лаптоп! Хитро.

   Откъде можете да се сдобиете с допълнителен панел? Нищо сложно - напишете в търсачката "Dell switch by Design Studio". Редица чужди и наши сайтове ще приемат вашата поръчка. В нашите интернет-магазини тези панели се предлагат на цени от 25-40 до 70 лева. На снимката можете да видите няколко от популярните образци.

Dell Switch By Design Studio

   Технически характеристики на Dell Inspiron 5520

   Процесор: Intel Core i3-2370M 2.4GHz 3MB Cache 
   Памет: 6GB DDR3 1600MHz
   Твърд диск: 1TB SATA 5400 rpm
   Дисплей: 15.6 инча (~39.6 см), гланц, LED подсветка, 1366×768 пиксела
   Видео карта: Intel HD 3000 (вградена), AMD Radeon HD 7670M 1GB 
   Оптично устройство: DVD±RW
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100 Mbps
   Конектори: VGA, HDMI, USB 3.0 (x3), USB 3.0 with power share (x1), четец карти 8-in-1 (SD/SDXC/SDHC/MMC/MMC+/MS/MS Pro/MSXC)
   Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, средна издръжливост - 3.00 - 3.30 часа (в зависимост от натоварването)
   Web камера: 1 Mpixel
   Тегло: 2,9 кг
   ОС: Ubuntu Linux
  
   Процесорът не е "последен писък на модата", но въпреки че е по-скромен, основан на малко по-старата технология Sandy Bridge, предоставя достатъчно висока производителност. Конфигурацията като цяло е добре балансирана и стабилна. Прави впечатление капацитетът на твърдия диск - 1TB, не е шега работа. Радва и наличието на USB 3.0, значително превъзхождащ стария стандарт 2.0.

   Имайте предвид, че тук е описана една от възможните модификации на модела Inspiron 5520. Можете да попаднете на лаптоп с повече или по-малко RAM памет, или с процесор от трето поколение, базиран на микроархитектурата Ivy Bridge. Също така се срещат и модификации на 5520 с по-малък обем на хард-диска. Всичко това естествено рефлектира и върху цената на ноутбука.
  

   Отзиви за Dell Inspiron 5520, предимства и недостатъци, цена

   Отзивите на потребителите, които вече са купили Dell 5520, като цяло са положителни. Сериозни забележки към лаптопа няма. Определено може да се каже, че това е един от успешните модели на Dell, способен да се конкурира с лаптопите на останалите популярни марки.
   Дисплеят на Inspiron 5520 е с разделителна способност от 1366×768 пиксела и е с обичайното качество за ноутбук от средния клас. Картината е прилична, с добър запас от яркост на екрана, в границите на стандарта за лаптопите с подобна LED подсветка. Естествено, има какво да се желае от ъглите на видимост, но това е характерен недостатък на TN матриците. Покритието на екрана е гланцово, което може да създаде известно неудобство при използване на лаптопа на открито или при по-силна пряка светлина в помещението, но да припомним - този модел на Dell е предназначен за ползване основно у дома или в офиса, където не е трудно да се създадат подходящи условия.
   Клавиатурата е много удобна, с достатъчно големи и ергономични клавиши "островен" тип. В случая това удобство е постигнато за сметка на премахването на NumPad цифровия блок, което не е особен проблем за повечето потребители. Тачпадът също е удобен, с голяма площ, осигуряваща комфорт при работа.
   Вградените високоговорители осигуряват изненадващо добър звук като за лаптоп от средния клас. Аудиосистемата Waves MaxxAudio 3 се представя повече от достойно.
   Охладителната система е на ниво. Дори и при по-сериозно натоварване температурите при Dell 15R не надхвърлят приемливите стойности. Максимално отчетената температура на дъното на корпуса е около 40 градуса, на клавиатурата - 33-34 градуса. Процесорът се нагрява в диапазона от 45 до 85 градуса при максимално възможно натоварване. Нивото на шум също не е много високо - 38-44 децибела.
   Батерията на Dell 5520 обаче е сравнително слабичка. При игра или гледане на филм с по-високо качество няма да издържи повече от 1 час и 15-20 минути.
   Предимства: атрактивен дизайн с възможност за персонализиране, балансирани компоненти с добра производителност, удобни и ергономични клавиши и тачпад.
   Недостатъци: USB портовете са твърде близо един до друг, сравнително слаба батерия, която при това се зарежда дълго (около 3,5 часа), габарити и тегло.
   Цената на Dell Inspiron 5520 варира в зависимост от модификацията на ноутбука (процесор Intel i3, i5, i7, различен обем на хард-диска и RAM памет). В момента можете да го купите на цена от 1050 до 1500-1600 лв. Препоръчвам ви да разгледате промоционалните оферти поне на няколко интернет-сайта за продажба на лаптопи и поне на 2-3 магазина за техника. Обърнете особено внимание на характеристиките (включително - вида на инсталираната ОС), това ще ви помогне да прецените и реално каква е надценката в конкретния магазин.     

   Заключение.
   Лаптопът Dell 15R (5520) е сред интересните модели, пуснати в продажба през 2012 година. Отличава се от конкурентите в този клас с оригиналните дизайнерски решения, но и с отлична балансираност на компонентите. Качеството на изработка е добро, системата работи стабилно, охлаждането е достатъчно ефективно. Ноутбукът на Dell има редица предимства, а недостатъците реално са пренебрежими, с оглед на предназначението на лаптопа - машината е предназначена за ползване основно у дома или в офиса, където се предполага, че ще имате достъп до постоянен източник на електрическо захранване и възможност да избегнете директна слънчева или по-силна изкуствена светлина. Накратко, Dell Inspiron 5520 - това е ноутбук с първокласен дизайн и силно представяне на страхотна цена.
   В случай, че този лаптоп ви е заинтересувал - внимателно преглеждайте обявите, за да изберете подходяща за вас конфигурация на най-изгодна цена. Успех при покупката!

   Надявам се, че това ревю ви е било от полза. Ще ви бъда благодарен, ако използвате бутоните за споделяне под публикацията.
   Още статии - от Съдържанието.