Dell Vostro 3360 review

автор: М. Чучуков

 

Ревю на лаптоп Dell Vostro 3360

популярен "почти ултрабук" от 2012 година на достъпна цена



Dell Vostro 3360


   
   В поредния ни обзор ще разгледаме предимствата и недостатъците на Dell Vostro 3360 - популярен модел от 2012 година, базиран на платформата Intel Ivy Bridge. На какво се дължи обаче тази популярност - на реалните му качества, или на успешната реклама? Дали този ноутбук, определян като "почти ултрабук" наистина е способен да заеме достойно място сред своите събратя, или ще се окаже поредната жертва на модерните тенденции за изтъняване и олекотяване на мобилните компютри? Да видим...

   Лаптопите от бизнес-серията Vostro на Dell са добре познати на потребителите. Достатъчно често можете да ги видите в офисите на различни компании, но също така са предпочитан вариант и за "домашно" ползване, особено от хората, които държат на практичния дизайн и надеждността. Отличителна черта на досегашните модели от тази серия е здравият корпус, изработен от качествени материали, съчетан с приличната производителност на добре балансираните компоненти. С основание можем да очакваме добро представяне и от модела 3360, но нека да погледнем отблизо тази конкретна модификация.  

   Дизайн на Vostro 3360. Първи впечатления
   Героят на днешното ревю по принцип се позиционира като лаптоп, предназначен за клиенти от сферата на малкия и среден бизнес. Същевременно, поради сравнително ниската цена на базовата конфигурация и редица характерни особености, моделът е естествен избор и за студентите. В сравнение с предшественика - 3350, Vostro 3360 изгодно се отличава със своя елегантен дизайн. Дебелината и теглото са забележимо редуцирани, което несъмнено ще зарадва потребителите, които държат на мобилността. Дебелината на ноутбука не надвишава 2 см, което отговаря на параметрите, характерни за всеки един съвременен ултрабук. Теглото обаче малко надвишава стандартните стойности - 1.7 кг, докато средните показатели се движат в границите 1.3 - 1.5 кг. Очевидно изтъняването на корпуса е повлияло върху решението на Dell да не се добавя оптично устройство. Липсва и дискретна видеокарта, което впрочем не е проблем, с оглед на предназначението на лаптопа и наличието на вградена Intel HD Graphics 4000, която е с достатъчно висока производителност.
   Капакът и основата на корпуса при модела 3360 от серията Vostro са изработени от здрав анодиран алуминий с матово покритие. Работната повърхност и рамката около екрана са защитени от практична soft-touch пластмаса. Тя наподобява гума, в сравнение с обикновената пластмаса е по-устойчива срещу надраскване и замърсявания (отпечатъци от пръсти и др.). Екранът е с диагонал 13.3 инча и разделителна способност 1366x768 пиксела. Матрицата разбира се е TN (с всички характерни за технологията недостатъци), но поне е с матово покритие, така че няма да имате проблеми с неприятните отблясъци и отражения, характерни за лаптопите с гланцово покритие на екрана. Клавиатурата е влагоустойчива, островен тип, с ергономични и удобни за ползване клавиши. Тачпадът разполага с два отделни бутона, които се отличават със своите оптимални размери и мек ход. Конекторите са отделени от алуминия на корпуса посредством пластмасов кант - това намалява вероятността от надраскване. Дреболия, но това внимание към детайлите прави впечатление.
  

   Технически характеристики на Dell Vostro 3360

   Процесор: Intel Core i3-3217U 1.8 GHz 3 MB Cache 
   Памет: 4 GB DDR3 1600 MHz
   Твърд диск: 320 GB SATA 7200 rpm, сензор за защита
   Дисплей: 13.3 инча (~33.78 см), LED подсветка, матов, 1366x768 пиксела
   Видео карта: Intel HD Graphics 4000 (споделена памет)
   Оптично устройство: -
   Безжична карта: Wi-Fi 802.11 b/g/N, Bluetooth 4.0
   Мрежова карта: 10/100/1000 Mbps RJ-45
   Конектори: VGA, HDMI, 3xUSB 3.0,
   8 в 1 четец за карти памет (SD, SDXC, SDHC, MMC, MMC+, MS, MS Pro, xD)
   четец на пръстови отпечатъци  
   Батерия: 4-клетъчна 49W/HR LI-ION, средна издръжливост - около 4 часа (в

   зависимост от натоварването)
   Web камера: 1.0 MP + mic
   Тегло: 1.7 кг
   ОС: Linux

   Процесорът, с който разполага този ноутбук на Dell, е от трето поколение, базиран на архитектурата Ivy Bridge (в случая - Intel Core i3) и е с достатъчно мощ за изпълнението на обичайните ежедневни задачи в офиса. Вградената видеокарта Intel HD Graphics 4000 също е с добър потенциал. Без проблеми ще можете да гледате филми с високо качество (включително формат Full HD), да работите с графични редактори за обработка на снимки (не забравяйте обаче, че екранът е с TN матрица, така че не очаквайте висока прецизност на цветопредаването). Видеокартата ще се справи и с декодиране на видео и извеждането му едновременно на екраните на няколко монитора. Подходяща е дори за игри, разбира се - при ниски до средни настройки. Наличният в конкретната модификация на Vostro 3360 твърд диск може би няма да ви впечатли със своите 320 GB вместимост. Реално погледнато обаче, те са напълно достатъчни за един бизнес-лаптоп, тъй като не се очаква на него да се съхранява огромна колекция любими филми или да се инсталират десетки игри. За сметка на това, той е с по-висока скорост на въртене и е снабден със сензор, който спира твърдия диск при засичане на резки движения. USB входовете са стандарт 3.0, както знаете - значително превъзхождащ по-старата версия 2.0, която и досега се използва масово при много модели лаптопи. Наличната web камера е над средното ниво. Когато използвате Skype събеседникът ще ви чува отлично - вградените микрофони осигуряват добро качество на звука с ниски нива на страничните шумове.
Същото не може да се каже за качеството на вградените високоговорители - те се представят доста посредствено.
   Един от главните проблеми на съвременните мобилни компютри е високата температура във вътрешността на корпуса. Тя значително съкращава жизнения цикъл на чувствителните компоненти. Споменахме, че Vostro 3360 се отличава с малката дибелина на корпуса. За щастие, инженерите на Dell са го снабдили с достатъчно ефективна охладителна система. Дори и при високи летни температури в помещението, процесорът (съответно - и вградената видеокарта) не се нагряват над 75 градуса. Твърдият диск също е извън опасност - около 40 градуса. Температурата на долната част на корпуса обаче е възможно да надхвърли 40 градуса, което вероятно ще предизвика дискомфорт, ако имате навика да държите лаптопа на коленете си.
   Батерията на модела е литиево-йонна, 4-клетъчна. Да, не изглежда много внушително, в сравнение например с масивната 9-клетъчна батерия на Dell Precision M6600, който представихме наскоро (наистина, невероятно качествен лаптоп). Но за конкретната конфигурация е повече от достатъчна. Резултатите от теста Battery Eater са прилични: режим на изчакване - 7 часа и 15 минути, икономичен "Read’s" - 5 часа и 15 минути, "Classic" – 2 часа 10 минути. В режим на висока производителност - "Read’s" - 4 часа и 50 минути, а в "Classic" ~1 час и 55 минути. Прилични резултати, но явно не и достатъчно добри, което е една от причините този модел на Dell да остане в категорията "почти ултрабук".
   Това е краткото описание на основните технически характеристики на Dell Vostro 3360. Мисля, че всеки ще се съгласи - лаптопът се представя напълно достойно, с оглед на неговото предназначение. В случай, че държите вашият помощник да бъде екипиран с външна видеокарта, да има Full HD екран и да разполага с оптично устройство - може би ще проявите интерес към по-големия му батко - Vostro 3560 - един от удачните модели на Dell от 2012 година.
  

   Отзиви за Dell Vostro 3360, предимства и недостатъци, цена

   Мненията на специалистите и на потребителите, които са закупили този ноутбук и го ползват ежедневно, напълно съвпадат. Наистина надеждна машина с добър баланс на компонентите, осигуряващи висока ефективност на системата.  
   Предимства: здрав удароустойчив алуминиев корпус, съчетан с практична soft-touch пластмаса, практично матово покритие, на което в по-малка степен се забелязват отпечатъците от пръсти и други змърсявания, влагоустойчива клавиатура с добра ергономичност, ефективно охлаждане, матово покритие на екрана, балансирани компоненти с добра производителност.
   Недостатъци: TN матрица на дисплея, с посредствено цветопредаване и стеснени ъгли на видимост (впрочем - повечето съвременни лаптопи са с такава), незадоволително качество на звука от вградените
високоговорители (отново - нищо изненадващо), при по-енергичен набор на текст панелът, върху който е разположена клавиатурата, леко се огъва, вентилаторите са ефективни, но и малко по-шумни.  
   Цената на Dell Vostro 3360 зависи от параметрите на конкретната конфигурация. Към момента на написване на ревюто тя се движи в границите 1150-1900 лв. Базовата модификация е достатъчно евтина, а и като цяло можем да кажем, че моделът е с много добро съотношение цена-качество.

   Заключение
   Представеният в днешното ревю образец от серията Vostro на Dell наистина заслужава да му се обърне по-сериозно внимание. Ако търсите лаптоп с високо качество и прилична производителност, готов да ви следва при вашите бизнес-пътувания или да ви придружава по време на занятия в университета - имайте предвид и модела 3360 сред възможните кандидати. Който и модел да предпочетете - не забравяйте, че всеки ноутбук се предлага в различни модификации - с повече или по-малко RAM, твърдият диск може да бъде с по-голям или по-малък капацитет, процесорът може да бъде друга модификация, съответно - от по-нисък или по-висок клас. Затова преглеждайте внимателно обявите на търговските сайтове, пък дано да попаднете на изгодна оферта и да успеете да купите лаптопа на най-ниска цена.
   С това приключваме ревюто на Dell Vostro 3360. Вярно - моделът не е лишен от недостатъци, но предимствата определено са повече. Това е надежден и балансиран ноутбук, притежаващ редица характерни черти, присъщи на един модерен ултрабук от среден клас.
   Още статии можете да изберете ОТ ТУК.